Home » Rente omlaag?

Rente omlaag?

Gepubliceerd op 6 februari 2021 om 10:12

De rente die je over je hypotheek betaalt, bestaat namelijk uit een basisrente en een rente-opslag. Dit geldt vooral voor hypotheken zonder NHG. Vaak betaal je de rente-opslag al als jouw hypotheek hoger is dan 40% of 50% van de koopprijs.

Lager tarief

Hoe meer je hebt geleend voor je huis, hoe hoger de rente-opslag. Heb je jouw huis voor 100% (of meer) gefinancierd met een hypotheek, dan kan die opslag wel oplopen tot 0,6%. Op een hypotheek van € 250.000 betaal je dan € 1.500 extra rente per jaar.

Wanneer je huis meer waard is geworden door de marktontwikkelingen, of als je hebt geïnvesteerd in bijvoorbeeld zonnepanelen en/of als je hebt afgelost, verandert die verhouding. Daardoor kan de rente-opslag in een lager tarief vallen, waardoor jij kunt besparen op je hypotheekrente.

Wat moet je doen?

  • Allereerst moet je weten of en hoeveel rente-opslag je betaalt en hoeveel je kunt besparen. Dat kun je meestal terugvinden op de website van de geldverstrekker.
  • Check vervolgens de voorwaarden van je hypotheek. Hier kun je lezen of het mogelijk is om de renteopslag tussentijds aan te passen.
  • Nu moet je nog weten hoeveel je huis waard is. De WOZ-waarde is een aardige richtlijn, maar loopt altijd een jaar achter. Zeker nu de huizenprijzen zo hard stijgen, kan het lonen om je huis opnieuw te laten taxeren. Dit kost wel geld maar toch kan het interessant zijn om hierin te investeren, omdat je de kosten weer terugverdient.
  • Als je besluit je huis te laten taxeren, dan schakel je Hamers Vastgoed en Taxatie in! Zo ben je zeker van een NWWI gevalideerd rapport dat door iedere bank zal worden geaccepteerd!
  • Vaak zul je zelf de bank moeten benaderen om de verlaging te laten doorvoeren. Maar dat kun je natuurlijk ook aan je Erkend Financieel Adviseur vragen.

Meer informatie

Wil je weten of jij kunt besparen op je hypotheek door de rente-opslag te verlagen maar kom je er niet helemaal uit of heb je geen tijd om het uit te zoeken? Een Erkend Financieel Adviseur is expert op het gebied van hypotheken en helpt je graag verder. Taxatie benodigd? Bel Hamers Vastgoed en Taxaties voor een gevalideerd rapport. Uiteraard kunt u voor meer informatie ook contact met mij opnemen op het telefoonnummer 06-51674475


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.